Pszczelarstwo nie należy do popularnych zawodów, jednakże może pozwolić na spełnienie hobby. Jest to praca w środowisku naturalnym, dlatego wiąże się z wieloma zagrożeniami, jednakże odpowiednio prowadzona pasieka może przynieść wiele korzyści, zarówno u pasjonatów, jak i zawodowców.
Jak zostać pszczelarzem?
Pszczelarzem można zostać w sposób hobbystyczny, jak i zawodowy. Do uzyskania dyplomu pszczelarza, potrzebny jest zdany egzamin państwowy, do którego można przystąpić po ukończeniu technikum, szkoły zawodowej czy specjalistycznego kursu kwalifikowanego. Przed podjęciem się pracy z pszczołami, warto wykonać badania na odporność organizmu na ich jad. Użądlenia mogą się zdarzyć podczas prowadzenia własnej pasieki, a brak wiedzy o uczuleniach na jad może doprowadzić do zagrożenia życia. Jeżeli chcemy rozpocząć działalność handlową produktami uzyskanymi z własnej pasieki, należy dopełnić wszelkich formalności oraz mieć szeroką wiedzę na ten temat.
Czym zajmuje się pszczelarz?
Pszczelarz w głównej mierze zajmuje się prowadzeniem produkcji oraz odpowiednią organizacją. Jego zadaniem jest samodzielne ustalenia miejsca na otworzenie pasieki, budowa uli lub ich kupno oraz zainwestowanie w odpowiedni sprzęt potrzebny do codziennej pracy. Istotne jest obsadzenie terenu roślinami, które pozwalają na polepszenie miododajności. W okresie wiosennym pszczelarz powinien poszerzać gniazda, natomiast latem zapewnić odpowiednie zacienienie. Do codziennych zadań należy odpowiednia kontrola oblotów oraz badanie siły robotnic. Po zakończeniu sezonu zadaniem pszczelarza jest przygotowanie pasieki na zimowy spoczynek, dokarmianie pszczół oraz konserwacja sprzętów, oraz uli. Prawidłowo prowadzona pasieka, pozwala na uzyskanie miodu, wytapianie wosku, czy mleczka pszczelego. Warto pamiętać, że praca pszczelarza w głównej mierze odbywa się na świeżym powietrzu.
Plusy i minusy zawodu pszczelarza
Zawód pszczelarza ma wiele zalet jak i wad. Przed otworzeniem własnej pasieki warto zapoznać się z jej zagrożeniami oraz szansami.
Zalety prowadzenia własnej pasieki:
- praca w naturalnym środowisku
- możliwość pozyskania cennych zasobów
- spełnianie własnego hobby
- coraz modniejsza staje się zdrowa żywność, dlatego produkcja miodów może być dobrym biznesem
- refundacje na zakupiony sprzęt
Do głównych wad zawodu pszczelarza zaliczamy:
- trudne warunki atmosferyczne (upalne lata)
- ciężka praca fizyczna
- możliwość małej produkcji dóbr
- ograniczone możliwości naturalne na otworzenie pasieki
- wymagane odpowiednie kwalifikacje
- możliwość wystąpienia chorób i zatruć u pszczół