Rzepak – produkty z rzepaku

Redakcja

20 stycznia, 2024
Miód rzepakowy ma jasną barwę, łagodny smak oraz charakterystyczny aromat kwiatów rzepaku i niesamowite właściwości. Ze względu na dużą ilość glukozy, może być składnikiem odżywki regeneracyjnej, gdy organizm jest w stanie wyczerpania, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, może być stosowany pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego oraz infekcjach układu oddechowego przebiegających z kaszlem. Dodatkowo miód rzepakowy zmniejsza odczyn zapalny w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Rzepak – produkcja miodu

Miód rzepakowy jest pierwszym miodem wiosennym, pozyskiwanym w okolicy maja. W miodach znajduje się pyłek, dzięki któremu określić można jego odmianę. Aby miód mógł być nazywany rzepakowym udział pyłku rzepaku w nim musi być na poziomie minimum 45%. Średnio w miodach polskich jest to około 52 procent pyłków rzepaku. Wydajność miodowa rośliny, jaką jest rzepak określa się między 80 a 140 kg na hektar uprawy ozimej oraz między 60 a 80 kg na hektar uprawy jarej. Wydajność pyłkowa wynosi od 100 do 150 kg. Nektar rzepakowy jest stosunkowo ciężki oraz bardzo lubiany przez pszczoły, które często wybierają go mimo dostępności w mniejszej odległości innych roślin miododajnych.

Rzepak – rodzaje

Rzepak jest rośliną oleistą, a jednocześnie jest jedną z najważniejszych roślin miododajnych. W Polsce uprawia się głównie rzepak ozimy, wysiewany zależnie od rejonu polski, na początku lub na końcu sierpnia. Rzepak ozimy daje znacząco wyższy plon, niż rzepak jary wysiewany na przełomie marca i kwietnia. Główną zaletą rzepaku jarego są jego niższe potrzeby pokarmowe oraz niższa podatność na choroby.

Polecane: