Pyłek pszczeli – jak go stosować?

Redakcja

20 stycznia, 2024
Już od dawna człowiek stosuje różne naturalne preparaty. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują produkty wytwarzane przez pszczoły takie jak np. pyłek pszczeli. Stanowi on mieszaninę pyłku zebranego z kwiatów, nektaru, a także niewielkich ilości śliny tych owadów. W ten sposób powstaje suplement, który bogaty jest w niezbędne dla prawidłowego działania organizmu substancje. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej o zastosowaniu pyłku pszczelego.

Pyłek pszczeli – dlaczego warto go spożywać?

Pyłek kwiatowy to przede wszystkim kompozycja rozmaitych substancji odżywczych. W tym produkcie znajdziemy składniki, jakie są potrzebne naszemu organizmowi do zachowania pełnego zdrowia. Według badań ziarna pyłku zawierają około dwustu aktywnych biologicznie substancji, wśród których warto wymienić m.in.: białka, aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, węglowodany, witaminy czy enzymy. Tym samym dodając go do swojej diety, zyskujemy istotne źródło związków, dzięki którym nasze ciało będzie dobrze odżywione każdego dnia.

Pyłek pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Pyłek pszczeli idealnie nadaje się nie tylko do spożywania. Ten produkt może być również używany z powodzeniem jako kosmetyk. W tym przypadku produkt stosuje się bezpośrednio na skórę. Dzięki obecności witaminy K oraz C wzmacnia on ściany naczyń krwionośnych, co zabezpiecza je przed pękaniem i ogranicza ich przepuszczalność. W ten sposób możemy pozbyć się problemów związanych z trądzikiem czy cerą naczynkową.

Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze

Wymieniając właściwości pyłku pszczelego, nie można pominąć jego walorów terapeutycznych. Ten środek ze względu na swój bogaty skład działa bowiem przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie czy przeciwzapalnie. Oprócz tego regularne spożywanie produktu pozwala zapobiec różnym dolegliwościom wątroby. Jak widać zatem pyłek pszczeli to uniwersalny suplement, który wspomaga działanie naszego organizmu.

Polecane: