Miód pitny – jak go pić?

Redakcja

18 stycznia, 2024
Miód pitny to znany od wieków napój alkoholowy cechujący się niezwykłymi właściwościami leczniczymi oraz wyjątkowymi walorami smakowymi. Sprawdź dlaczego warto go spożywać!

Miód pitny – przepisy

Co powiesz na miód pitny z… ananasem? Składniki:
  • 100 ml miodu pitnego
  • 100 ml soku ananasowego
  • 40 ml wódki
  • 100 ml toniku
  • lód
Przygotowanie: Miód pitny, sok i wódkę zmieszaj w szejkerze. Przelej do kieliszka, dodaj lód i tonik. Smacznego!

Miód pitny – właściwości zdrowotne

  • wzmacnia odporność organizmu
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • reguluje pracę nerek i wątroby
  • wpływa korzystnie na przewód pokarmowy
  • przyspiesza leczenie przeziębienia i grypy
  • wspomaga odbudowę flory bakteryjnej jelit

Miód pitny – zalety

Miód pitny to część polskiej tradycji. Jeśli chcesz poczuć się jak szlachcic w dawnej Polsce koniecznie sięgnij po ten trunek. Miód pitny z pewnością zachwyci Cię swoim przyjemnie słodkim smakiem i aromatem. 

Miód pitny – jak go pić?

Ta odpowiedź Ci się spodoba. Miód pitny możesz pić tak jak lubisz! Najczęściej podawany jest w temperaturze pokojowej (w tradycyjnych glinianych kubkach), ale nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować go w wersji na gorąco lub zimno. Eksperymentuj i znajdź idealne dla siebie rozwiązanie.

Miód pitny – rodzaje

  • półtoraki – są najmodniejsze i leżakują najdłużej (od ośmiu do dziesięciu lat)
  • dwójniaki – mogą być spożywane już po 4 latach leżakowania
  • trójniaki – trójniak nadaje się do spożycia po 1,5 – 4 latach
  • czwórniaki – powinny leżakować około 6-8 miesięcy

Polecane: