Miód pitny to znany od wieków napój alkoholowy cechujący się niezwykłymi właściwościami leczniczymi oraz wyjątkowymi walorami smakowymi. Sprawdź dlaczego warto go spożywać!
Miód pitny – przepisy
Co powiesz na miód pitny z… ananasem?
Składniki:
- 100 ml miodu pitnego
- 100 ml soku ananasowego
- 40 ml wódki
- 100 ml toniku
- lód
Przygotowanie:
Miód pitny, sok i wódkę zmieszaj w szejkerze. Przelej do kieliszka, dodaj lód i tonik. Smacznego!
Miód pitny – właściwości zdrowotne
- wzmacnia odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- reguluje pracę nerek i wątroby
- wpływa korzystnie na przewód pokarmowy
- przyspiesza leczenie przeziębienia i grypy
- wspomaga odbudowę flory bakteryjnej jelit
Miód pitny – zalety
Miód pitny to część polskiej tradycji. Jeśli chcesz poczuć się jak szlachcic w dawnej Polsce koniecznie sięgnij po ten trunek. Miód pitny z pewnością zachwyci Cię swoim przyjemnie słodkim smakiem i aromatem.
Miód pitny – jak go pić?
Ta odpowiedź Ci się spodoba. Miód pitny możesz pić tak jak lubisz! Najczęściej podawany jest w temperaturze pokojowej (w tradycyjnych glinianych kubkach), ale nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować go w wersji na gorąco lub zimno. Eksperymentuj i znajdź idealne dla siebie rozwiązanie.
Miód pitny – rodzaje
- półtoraki – są najmodniejsze i leżakują najdłużej (od ośmiu do dziesięciu lat)
- dwójniaki – mogą być spożywane już po 4 latach leżakowania
- trójniaki – trójniak nadaje się do spożycia po 1,5 – 4 latach
- czwórniaki – powinny leżakować około 6-8 miesięcy