Gryka zwyczajna to pochodząca z Azji roślina z rodziny rdestowatych. Powstały z niej miód, w zależności od terenu na którym jest pozyskiwany, może mieć barwę od mocnej herbaty, do prawie czarnej. Posiada specyficzny aromat i lekko goryczkowaty posmak.
Gryka zwyczajna – jak wykorzystać ją do produkcji miodu?
Z jednego hektara uzyskuje się średnio 200 kilogramów miodu gryczanego, jednak gdy warunki pogodowe są niezwykle sprzyjające, ilość może wzrosnąć do nawet 280 kilogramów. W zależności od pszczelarza, sposób wykorzystywania gryki zwyczajnej jest różny. Jeden zasieje ją wokół swojej pasieki licząc, że w niepewnych warunkach będzie w stanie pozyskać z niej miód. Kolejny przeniesie swoje ule w pobliże pól gryczanych. Inny zaś stwierdzi, że najlepsze rozwiązanie to połączenie obu wcześniejszych sposobów.
Gryka zwyczajna – właściwości lecznicze
Liście gryki wykorzystywane są do leczenia żylaków, hemoroidów, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, pomocniczo w przypadku nadciśnienia tętniczego, a także by wzmocnić naczynia włosowate.
Miód z gryczany jest doskonałym wsparciem dla serce i układu krążenia. Wspomaga pracę żołądka i trawienie, poprawia koncentrację, odtruwa organizm, leczy anemię. To także całkiem niezły antybiotyk, który wspomaga organizm w walce z chorobami.
Gryka zwyczajna – jak przygotować z niej miód?
Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki zwyczajnej. Jest też miodem, którego nie należy wirować z plastrów, gdy nie są w 90-95% nim pokryte. Oznacza to, że jeśli w plastrze miodu jest mniej, nie będzie on skapywał. Pszczelarz daje więc czas pszczołom, by nie w pełni pokryte plastry pszczoły spożytkowały na własny użytek, zamiast zabierać miód z miejsc, pokrytych nim w niemal 100%.