Facelia błękitna naturalnie rośnie w Kalifornii, ale ze względu na swoje piękne, puszyste kwiatostany, chętnie uprawiana jest niemal na całym świecie. Uznanie znalazła nie tylko jako roślina ozdobna, ale też u rolników, sprawdzając się świetnie jako poplon. Doceniają ją i właściciele pasiek, bo facelia jest rośliną silnie miododajną. Z jednego hektara upraw, pszczoły mogą pozyskać nawet tonę miodu.
Miód faceliowy należy do miodów nektarowych. Dość znacznie różni się od najbardziej popularnych gatunków tego płynnego złota. Jest bardzo jasny, lekko żółtawy, a czasem wręcz zielonkawy. Krystalizując, jaśnieje, przez co dojrzały jest niemal biały. W smaku jest bardzo delikatny, przyciąga pięknym, kwiatowym zapachem. Miód pozyskany z facelii błękitnej ma wysoką zawartość żelaza i magnezu - pierwiastków, których niedobory są bardzo powszechne w społeczeństwie. Pomaga też przy schorzeniach dróg oddechowych, układu pokarmowego i wątroby. Jego delikatny wygląd i smak kryją istną bombę dobroczynnych właściwości.
Facelia błękitna jest rośliną mało wymagającą i łatwą w uprawie. Preferuje gleby umiarkowanie żyzne, przepuszczalne. Plonuje szybko, zakwitając już ok. 6 tygodni od wysiewu. Dla większego pożytku warto siać ją już wczesną wiosną. Uprawiając ją na pszczeli pożytek, należy jednak zrezygnować z oprysków, które szkodzą owadom. Unikać należy też nawozów, szczególnie azotowych, bo niekorzystnie wpłyną one na kwitnienie i są również niezdrowe dla pszczół. Rozrost chwastów tłumiących facelię najlepiej kontrolować usuwając je mechanicznie - ręcznie lub przez bronowanie.
Mleczko pszczele, produkowane przez młode robotnice pożytkujące na polach facelii błękitnej, to istna bomba dobroczynnych składników. Zawiera szereg cennych witamin i minerałów, czym zasłużyło sobie na miano "eliksiru młodości". Preparaty i miody z jego udziałem są chętnie kupowane. Samo mleczko warto stosować w kuracjach trwających około miesiąca i powtarzanych najwyżej dwa razy do roku, aplikując preparaty podjęzykowo.
Data dodania: 04-06-22