Jesień w pasiece

0
459
Miód nawłociowy już w sprzedaży

Jesień w kalendarzu, jesień w pasiece. W tym roku nastanie tej pory roku czuć aż nader mocno. Nad krajem szaleją wichury i ulewy, temperatura powietrza w ciągu doby spadła o kilkanaście stopni. Nie chce się wychodzić z domu, ale prace w pasiece i przy miodach trzeba przecież kontynuować. Na szczęście z niektórymi z nich można przenieść się pod dach.

Jest już miód nawłociowy!

Plastry z miodem przygotowane do odsklepienia

To pierwsza z dobrych informacji. Już jest miód nawłociowy. I to jaki! Miód nawłociowy w tym roku jest wyjątkowo dobrej jakości. Pogoda sprzyjała lotom pszczół i nektarowaniu mimoz. W efekcie zbiory były nie tylko okazałe, ale i pozyskany produkt jest niebagatelny. O ile nowością w tegorocznej ofercie pasieki były miody kremowane, o tyle za hit sezonu należy uznać właśnie miód nawłociowy. Sam mogę jednak być nieobiektywny. Zachęcam więc do zapoznania się z tegorocznym miodem nawłociowym i dokonania oceny samodzielnie. O tym w jaki sposób został pozyskany, a także o niektórych z jego walorów można się dowiedzieć z poniższego clipu:

Jesień w pasiece: czas leczenia i karmienia

Gotowa pasza do zadawania pszczołom

Do tej pory pszczoły dbały o pszczelarzy. Teraz czas się odwdzięczyć. Miodobania w mojej pasiece ostatecznie zakończyły się 17 września, dzień wcześniej niż zakładałem. Od razu rozpocząłem też karmienie pszczół na zimę. W tym roku pszczoły bardzo szybko pobrały podany im pokarm.

Pomocnik w karmieniu pszczół

Wiaderka zawierające 15 kg gotowej paszy były opróżniane w ciągu 2-3 dni. Cieszy mnie ten apetyt pszczół, bo z jednej strony dowodzi dobrej jakości produktu a z drugiej przyspiesza przygotowania jesienne do zimy. Tylko czy aby nie jest to właśnie zapowiedź jej rychłego nadejścia? Nie było w tym roku praktycznie wiosny, czy nie będzie też jesieni?

Zbiory w jagodniku i przetwory słodzone miodem

Zbiory aronii, owoce wciąż w ofercie gospodarstwa

Schyłek lata to czas zbiorów aronii. Jagody te zawierają w swym składzie dużą ilość antyoksydantów i antocyjanów oraz wiele witamin. Są niezwykle zdrowe. Całkiem nieźle nadają się także do robienia przetworów. Dżemy aroniowe i soki a także syropy są bardzo smaczne. A najsmaczniejsze są te, do których dosładzania użyto miodu. Za mną pierwsze próby i efekt jest bardzo dobry.

Przetwory słodzone miodem

Czy to dżem aroniowy, czy aroniowo-gruszkowy – dodatek miodu uszlachetnia jego smak, czyni z niego produkt premium dla konsumentów o najbardziej wymagających gustach. Jesień w pasiece nie musi zatem wcale być okresem smutnym. To pora przygotowywania zapasów na zimę, które w mroźne dnie i wieczory przypomną nam o gorącym i słonecznym lecie 2018 roku.

Dżem aroniowy i aroniowo-gruszkowy, oba słodzone miodem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Blue Captcha Image
Refresh

*