0 C
Sierzchowy
niedziela, Luty 18, 2018

Polskie pasieki w 2017 roku

0
Fragment pasieki wędrownej zapylającej czereśniowy sad

Polskie pszczelarstwo stale się zmienia. Gdy sam zaczynałem przygodę z pszczołami pszczelarzy było w Polsce nieco więcej niż 45 tys. Od tamtego czasu nasze grono wzrosło o ok. 50%. Wedle danych IO ZP w Puławach pasieczników jest w Polsce już co najmniej 68397. W ich posiadaniu znajduje się ok. 1,55 mln rodzin pszczelich.

Odkład pszczeli – podstawowe informacje

0

Odkład pszczeli to młoda rodzina utworzona poprzez osłabienie rodziny produkcyjnej. Dokonuje się jej poprzez odłożenie kilku ramek obsiadanych przez pszczoły, najczęściej bez matki. Tę dodaje się do młodej rodziny potem. Zakup odkładów to najpopularniejsza obecnie metoda zakładania lub powiększania pasieki.

Jagodowe Trendy 2018 z pszczelarskim akcentem

0

XIV Międzynarodowa Konferencja Sadownicza Jagodowe Trendy 2018 odbyła się w dniach 07-08 lutego 2018 roku tradycyjnie w Kraśniku. Impreza jest jedną z najważniejszych w jagodowej branży w Polsce i stale się rozwija. Tylko pierwszego dnia w wydarzeniu uczestniczyło ok. 1000 gości. Swe stoiska zorganizowało ponad 100 firm. W tym roku organizatorzy zadbali także o sprzymierzeńców plantatorów – pszczelarzy.

Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego w 2018!

0

Pragnę wszystkim czytelnikom blogu pasieki Pogodny Piątek życzyć wesołych, spokojnych i spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia. 

Profesjonalna pasieka – nowa książka już w przyszłym miesiącu

0
Tytuł: Profesjonalna pasieka Autor: Michał Piątek Wydawnictwo: Bee & Honey Sp. z o.o. Rok wydania: 2018 Oprawa: Miękka Liczba stron: 199 Format (wymiary): 148 x 210 mm Numer ISBN: 978-83-940543-7-3

Już w styczniu ukaże się nowa książka pszczelarska zatytułowana Profesjonalna pasieka. W niej m.in. przegląd pasiek, które wyspecjalizowały się w konkretnych obszarach gospodarki pszczelarskiej. Opisana została na przykład pasieka w której pozyskuje się mleczko pszczele na dużą skalę i w oparciu o licencjonowane metody lub pasieka na wzór północnoamerykański, której wyłącznym celem jest zapylenie dużej plantacji czereśni i malin. Łącznie wybierzemy się do 6 unikalnych gospodarstw pasiecznych, z których najmniejsze liczy 80 pni, a największe 1000. Wszystkie znajdują się w Polsce. Profesjonalna pasieka – 7 rozdziałów, 200 stron rzetelnej wiedzy. 

Listopadowe loty pszczół

0

Listopad w warunkach pogodowych naszego kraju jest zazwyczaj deszczowy, mglisty i chłodny. Nie inaczej jest w tym roku. Jednak ostatnie dwa dni odznaczyły się temperaturami dochodzącymi do 11 stopni. Listopadowe loty pszczół sprowadzają się zazwyczaj do wypraw po wodę na potrzeby wychowu ostatnich resztek czerwiu. Tym razem były one jednak raczej masowe. Listopadowe prostowanie skrzydeł trwało dwa dni. Od jutra podobno znowu zimno i deszcz.

Atlas pszczelarza – premiera już w lutym!

0
Tytuł: Atlas pszczelarza Autorzy: Jacek Nowak, Michał Piątek Wydawnictwo: SBM Rok wydania: 2018 ISBN: 978-83-8059-470-8 Liczba stron: 192 Format: 165 x 240 mm Oprawa: twarda

Już w lutym na rynek trafi nowa publikacja – Atlas pszczelarza. Bogato ilustrowana pozycja, poza wyśmienitej jakości zdjęciami, zawiera interesujące informacje i porady dotyczące zakładania i prowadzenia pasieki.

Słodkie podziękowanie dla gości weselnych

0
Prezent dla gości weselnych

Wstąpienie w związek małżeński to jedna z najpiękniejszych chwil każdej osoby, która się na to zdecydowała. Towarzyszy mu mnóstwo silnych emocji i wzruszeń, które wyznaczają koniec pewnego etapu i rozpoczęcie zupełnie nowego. Zaproszeni na ślub i wesele członkowie rodziny i przyjaciele towarzyszą parze młodej w tym czasie, wspierają ich, cieszą się ich szczęściem. Słodkie podziękowanie dla gości weselnych jest więc jak najbardziej wskazane.

Koniec sezonu 2016/2017 – pierwsze podsumowanie

2

Zakończyłem już sezon 2016/2017. W tym roku nieco wcześniej niż zwykle, gdyż zrezygnowałem z wyjazdu na nawłociowisko. Rok i tak uznać należy za wybitnie niekorzystny dla pszczelarzy, więc nawet ewentualny zbiór dodatkowych choćby i kilkuset litrów miodu niewiele zmieniłby ten smutny obraz tegorocznej rzeczywistości. Zamiast obciążać pszczoły kolejną wędrówką zdecydowałem się na poświęcenie większej ilości czasu i uwagi na ich przygotowanie do zimy.

Miód borówkowy już jest!

0
I po odsklepieniu

Miód borówkowy już jest! Czekałem cierpliwie aż pszczoły dokładnie przygotują miód. Aż odparują z niego nadmiar wilgoci i wysycą enzymami. Aż sprawią, że pokarm ten stanie się wykwintnym daniem, pełnym witalności, siły i dobrego samopoczucia. Źródłem pozytywnych myśli i emocji. No i się doczekałem 🙂

Reklama







Najnowsze artykuły

Polskie pasieki w 2017 roku

Polskie pszczelarstwo stale się zmienia. Gdy sam zaczynałem przygodę z pszczołami pszczelarzy było w Polsce nieco więcej niż 45 tys. Od tamtego czasu nasze...